School Inspectorate of Călăraşi County

School Inspectorate of Călăraşi County School Inspectorate of Călăraşi County School Inspectorate of Călăraşi County

“Emilian Stanev” Secondary school - Veliko Turnovo

“Emilian Stanev” Secondary school - Veliko Turnovo “Emilian Stanev” Secondary school - Veliko Turnovo “Emilian Stanev” Secondary school - Veliko Turnovo

“Sv. Kliment Ohridski” High school of Mathematics and natural sciences - Silistra

“Sv. Kliment Ohridski” High school of Mathematics and natural sciences - Silistra “Sv. Kliment Ohridski” High school of Mathematics and natural sciences - Silistra “Sv. Kliment Ohridski” High school of Mathematics and natural sciences - Silistra

“Hristo Botev” Secondary School - Tutrakan

“Hristo Botev” Secondary School - Tutrakan “Hristo Botev” Secondary School - Tutrakan “Hristo Botev” Secondary School - Tutrakan

EXPO_MICS Nr. 2/Activitatea A6 Călăraşi, 19/21 octombrie 2018


EXPO_MICS Nr. 2/Activitatea A6 Călăraşi, 19/21 octombrie 2018

Cea de a doua expoziţie EXPO_MICS în cadrul Activităţii A6 din proiectul ”Coordination of joint policies and equipment investments in the field of education in the cross-border area” s-a derulat în perioada 19-21.10.2018 în sala de festitivităţi a Liceului Emilyan Stanev din Veliko Târnovă, unitate de învăţământ parteneră în proiect.

În prima zi a acţivităţii, 19.10.2018, cele 7 echipe care au avut calitatea de oaspeţi (Silistra, Tutrakan, Olteniţa, Lehliu Gară şi 3 din mun. Călăraşi) au fost cazate la Hotelul Momina Krepost, iar persoanele din echipa de implementare au fost cazate la Hotelul Yantra.

Începând cu ora 14.00 echipele au avut posibilitatea să-şi amenajeze standurile expoziţionale în sala de festivităţi a liceului gazdă.

La ora 14.30, ăn aceeaşi salad e festivităţi a avut loc deschiderea oficială a activităţii, la care au participat elevii, profesorii şi echipa de management şi implementare a proeictului.

La ora 18.30 a avut loc şedinţa tehnică a echipei de implementare pentru a discuta modul în care se va desfăşura expoziţia în ziua următoare, 20.01.2019 şi a fost constituită echipa de jurizare, condusă de coordonatorul ştiinţific al proiectului. Printr-o implicare excepţională a gazdelor s-a realizat scenariul pentru a doua zi.

În acest timp toate echipele de elevi şi profesori, însoţite de câte doi ghizi elevi ai gazdelor au fost conduşi la principalele obiective istorice şi culturale ale oraşului Veliko Tarnovo.

În cea de a doua zi, după câteva cuvinte din partea gazdelor, a managerului de proiect şi a coordonatorului ştiinţific, prin care s-au comunicat modul de organizare şi de desfăşurare a expoziţiei şi competiţiei, fiecare echipă şi-a prezentat proeictul în faţa auditoriului. Echipele au beneficiat de serviciile unui traducător.

A doua etapă a reprezentat-o vizitarea de către juriu a fiecărui stand expoziţional, ocazie cu care au fost puse întrebări fiecărei echipe.

Ultima etapă a constat în vizitarea reciprocă a expoziţiilor. Expoziţiile au putut fi vizitate şi de către alte persoane din şcoală care nu au participat la proiect.

Toţi particpanţii au beneficiat de un bufet organizat de către ganzde în cantina liceului.

Juriul s-a retras, a deliberat şi au fost scrise diplomele. Totodată s-au tras o serie de concluzii.

În acest timp ceilalţi membri ai echipei de implementare au discutat despre activităţile financiar contabile din proiect. Ceilalţi membrii ai echipeid e implementare au fost informaţi cu privire la concluziile trase de juriu.

În jurul orei 18.30 au fost înmânate diplomele echipelor şi au fost transmise recomandările experţilor.

Activitatea s-a încheiat printr-un spectacol artistic de excepţie oferit de liceul gazdă.

În dimineaţa zilei de 21.10.2019 expoziţia fost deschisă pentru persoane din afara şcolii şi oficialităţi locale.

După servirea prânzului, standurile expoziţionale au fost strânse şi în jurul orei 14.30 delegaţiile celor 7 şcoli venite din Silistra, Tutrakan şi judeţul Călăraşi au plecat spre casă.

S-a constatat seriozitatea cu care toate echipele au abordat activitatea, rezultând proiecte interesante şi utile în primul rând pentru echipele de elevi şi profesorii participanţi.

Juriul a avut misiunea să găsească principalele calităţi ale proiectelor propuse de echipele din şcoli şi să le cuprindă într-o descriere succintă care să reprezinte o oglindă a produsului final premiat printr-o diploma de excelenţă, cum se va vedea în cele ce urmează.

Descrierea lucrărilor prezentate la EXPO_MICS Nr. 2

Colegiul National ”Barbu Ştirbei” Călăraşi
Titlul proiectului: Fracţiuni de timp

Echipa Colegiului Naţional ”Barbu Ştirbei” din Călăraşi s-a prezentat cu un echipament controller PCZ - 523 care a fost programat pentru semnalizarea pauzelor dintre ore. Echipa de elevi a abordat această temă ca o extindere în practică a cunoştinţelor de fizică despre conceptul de timp. Au fost utilizate cunoştinţe de fizică, electronica, informatică hard şi soft. S-a avut în vedere şi utilitatea proiectului pentru liceu. Lucrarea mai sus menţionată a fost însoţită şi de o expoziţie de pictură prin care două eleve talentate au droit să realizeze o legătură necesară între ştiinţă şi artă.
Diplomă de excelenţă pentru ”Time Programming Solution”

Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” Călăraşi
Titlul proiectului: Detectarea incendiului şi sistemul de alarmă pentru acasă

Elevii şi profesorii din echipa Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Călăraşi au o preocupare constantă în a realzia sisteme de detecţie a incendiilor care să vină în ajutorul populaţiei. Sistemul creat are două părţi: detecţia şi alarma, iar noutatea construcţiei constă în faptul că elementele utilizate sunt mai senzitive în urma cercetărilor efectuate asupra parametrilor fizici şi chimici ai focului. Ansamblul utilizat constă din: sistem de alimentare electrică, dispozitiv de alarmare, senzor de fum şi temperatură, circuite de legătură, circuit de întrerupere automată a aerului condiţionat, sistem de comunicare radio - GSM.
Întreaga instalaţie este supravegheată de un sistem de comunicare radio - GSM. În caz de detectare a unui incendiu, pe mobil, se transmite persoanei autorizate un SMS.
Diplomă de excelenţă pentru ”Smart Solutions at Home”

Colegiul Economic Călăraşi
Titlul proiectului: Demomath

Aplicaţia "DEMOMATH" este un simulator matematic bazat pe ecuaţiile matematice de gradul I şi II, precum şi pe sistemele de ecuaţii.

Aplicaţia a fost programată în limba de scriere, care permite programarea obiectelor, deşi este compilată în javascript, care este bazat pe prototipul compilatorului Babel. A fost asamblată din module şi componente din cel mai apreciat PWA (Progressive Web Application framework), Angular 6 şi Webpack optimizat, rezultând o aplicaţie web cu un server web nodejs, un server bază de date mysql şi un server REST şi programat în nodejs , folosind expressjs ca şi cadru. Grafica a folosit biblioteca Chart.js şi pentru feedback-ul în timp real asupra sistemului observabil şi a subiectelor din biblioteca rxjs. Aplicatia permite adaugarea de noi module in timp si imbunatatirea celor existente deoarece foloseste organizarea web.

Acest modul este util pentru antreprenorii mici în stabilirea politicilor de cumpărare / cheltuieli bazate pe factori economici care influenţează activitatea şi profitul acestora.

Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab” Olteniţa
Titlul proiectului: Pâinea de la tradiţie la modernitate

Tema principală a proiectului echipei Liceul Teoretic ”Neagoe Basarab” Olteniţa este prezentarea unei metode tradiţionale de fabricare a pâinii, folosind făină proaspăt măcinată la moară şi drojdie obţinută pe căi naturale.

Proiectul nostru utilizează cunoştinţe de biologie, tehnologii tradiţionale şi chimie.

Chiar dacă procesul de fabricare a pâinii pare simplu, fiind un proces de combinare a doar patru ingrediente: făină, apă, drojdie şi sare, există un întreg proces chimic în spatele acestuia, în modul în care cele patru ingrediente interacţionează şi în proprietăţil pe care trebuie să le aibă aluatul pentru ca pâinea să crească.

În locul unei pâini comerciale plină de aditivi şi E-uri, putem să obţinem un produs cât mai natural posibil, astfel încât să ne bucurăm de aroma inconfundabilă a pâinii proaspăt coapte, având garanţia unui produs sănătos.

Diplomă de excelenţă pentru ”Modern and traditional to live healthy”

Liceul ”Alexandru Odobescu”, Lehliu Gară
Titlul proiectului: Be Green ! - Fii verde!

Echipa formată din elevi şi profesori ai liceului "Alexandru-Odobescu""Lehliu Gara" a ales tema de a crea o "casă ecologică". Participanţii la cea de-a doua rundă a EXPO_MICS au decis să sprijine ideea unei ţări cu un mediu "sănătos".

Un mediu ”sănătos” este determinant în dezvoltarea unor indivizi sănătoşi.

În acest context, am decis să susţinem ideea de a avea un teritoriu liber de poluare.

Casele moderne sunt un atu al lumii contemporane, dar casa ecologică aduce bogăţia unei vieţi sănătoase. Cu ajutorul tradiţionalismului, reorganizăm frumuseţea trecutului în secolul 21.

Au fost colectate şi selectate materiale, imagini şi postere pentru a da o notă de frumuseţe şi pentru a evidenţia importanţa unei gânditi şi acţiuni ecologice. Elevii şi-au pus în valoare dexterităţile practice, dexteritate, gândirea şi logica, au utilizat cunoştinte de matematică, biologie, fizică, chimie şi tehnologii.

Proiectul poate fi completat şi poate reprezenta o bază de plecare pentru a inspira alte persoane. Diplomă de excelenţă pentru ”Ecological Solutions”

Liceul ”Emiliyan Stanev” din Veliko Târnovo

Titlul proiectului: ’’Educational Games”/”Jocuri didactice”
Proiectul cu care colectivul liceului gazdă ”Emiliyan Stanev” s-a prezentat la EXPO_MICS 2 a constat dintr-un joc didactic asemănător multor jocuri prefecrate de-a lungul timpului , căruia i-au fost asociate definiţii ştiinţifice, pentru a crea o cale mai uşoară pentru elevii de toate vârstele de a învăţa termeni de la matematică, fizică, chimie şi biologie.
Componenţa pachetului de joc educaţional:
- o placă de bază cu harta Pământului, iar pe ea se desfăşoară un teren de joc;
- un pachet de cărţi cu termeni/noţiuni ştiinţifice, pe patru nivele de dificultate;
- o carte cu definiţiile termenilor şi imaginilor acestora;
- pioni şi un zar.

Câmpurile sunt separate prin moduri de exprimare a termenului care sunt fie prin desen, descriere sau mimare. Există câmpuri speciale care permit întoarcerea la început, se poate merge înainte sau înapoi. Se formează echipe de cel puţin doi jucători. Unul dintre jucători aruncă zarurile şi mişcă pionul înainte. Coechipierii trebuie să ghicească termenul de pe drum, determinat de câmpul pe care se află pionul. Apoi, cealaltă echipă face acelaşi lucru. Jocul continuă până când una dintre echipe ajunge la final. Jocul continuă pentru locurile doi sau trei. Chiar şi profesorii se pot alătura jocului la al patrulea nivel de dificultate.
Diplomă de excelenţă pentru ”Innovation in MaST Didactics”

Liceul de matematică si stiinte ale naturii ”Sfântul Kliment Ohridski” din Silistra
Titlul proiectului: ”Learning Through Research”

Echipa de elevi şi profesori din Liceul "Sf. Kliment Ohridski" - Silistra a ales ca subiect al activităţii lor "Învăţarea prin cercetare".

Participanţii la al doilea atelier MaST au decis să exploreze diferite procese şi fenomene şi să caute şi să demonstreze aplicarea lor.

Scopul principal al proiectului este de a dezvolta modele, producţii experimentale şi filme video, cu privire la conţinutul fizicii, chimiei, matematicii şi tehnologiei informaţiei.

Subiectele alese din curriculum-ului de fizică, chimie şi tehnologia informaţiei sunt: mecanica fluidelor şi a gazelor, transformarea energiei dintr-o formă în alta, compuşi chimici, substanţe simple, procese chimice, crearea de filme video.

Ca urmare a muncii lor în atelier, elevii şi-au dezvoltat abilităţi de învăţare, gândire creativă şi logică, diverse dexterităţi, soluţii practice, abilităţi digitale de lucru cu diferite programe şi aplicaţii.

Diplomă de excelenţă pentru ”Science in action!”

Liceul ”Hristo Botev” din Tutrakan
Titlul proiectului: “New Habitat” - Space Station ‘Hristo Botev’

Dezvoltarea proiectului staţiei spaţiale "New Habitat" este o continuare a proiectului prezentat la EXPO_MICS 1, denumit "Aspirator Cosmic". Este o analiză şi o descriere detaliată a infrastructurii interioare a staţiei cosmice şi a vieţii astronauţilor.
Principalele direcţii de studiu sunt biologia şi educaţia pentru sănătate, fizica şi altele.

Direcţile de cercetare au fost:
- Menţinerea unui mediu prietenos în staţia care este în mare măsură independentă de viaţa pământească şi poate exista singur.
- Stabilirea culturilor de plante capabile să reziste la condiţiile din staţie.
- Crearea unei diete pentru corpul uman.
- Tehnici de filtrare a aerului şi menţinerea cantităţii de oxigen din acesta.
- Funcţionarea motorului nuclear: exploatarea energiei, combustibilului, radiaţiilor şi staţiei spaţiale.
- Lipsa de gravitaţie este greu de suportat de organismul uman - soluţii.

În scopul utilizării staţiei spaţiale «New Habitat», ideea de gravitaţie artificială a fost împrumutată din proiectul United Space Structures.
Menţinerea unui stil de viaţă sănătos.
Crearea unui program de exerciţii care să încarce toate muşchii uniform şi temeinic.
Obţinerea resurselor alimentare ale speciilor de plante din staţia spaţială "New Habitat" cu seră adaptată la condiţiile staţiei.
Diplomă de excelenţă pentru ”New Ideas to conquer the space”

Concluziile au fost trase în dezbaterile din şedinţele tehnice din după amiaza zilei de 20.10. şi dimineaţa zilei de 21.10.2018.
Principalele concluzii desprinse sunt:
- Au fost constituite echipe de proiect la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ cuprinse în proiect
- S-a constatat o creştere valorică a proiectelor faţă de EXPO_MICS 1.
- Elevii au fost mult mai implicaţi în toate fazele derulării proiectelor şi s-a remarcat faptul că aveau distribuite în mod clar sarcini de lucru, dar toţi cunoşteau proiectul în întregimea lui, ceea ce dovedeşte că au existat dezbateri în echipe.
- Temele abordate au fost interesante şi îşi propun rezolvarea unor situaţii concrete. Astfel, două proiecte (”Fracţiuni de timp” - CNBS Călăraşi şi ”Detectarea incendiului şi sistemul de alarmă pentru acasă” - LTME Călăraşi) îşi propun rezolvarea unor situaţii care impun construcţia şi/sau programarea unor echipamente, două proiecte îşi propun promovarea unui stil de viaţă sănătos prin integrarea unor soluţii tradiţionale în viaţa modernă a secolului XXI (”Pâinea de la tradiţie la modernitate” - LTNB Olteniţa şi ”Fii verde!” -LAO Lehliu Gară), alte trei reprezintă contribuţii la realizarea unor auxiliare didactice şi dezvoltarea conceptuală a didacticii MaST (”Jocuri didactice” - Liceul Emilyan Stanev din Veliko Tarnovo, Liceul ”Sf. Kliment Ohridski” din Silistra şi Demomath - Colegiul Economic Călăraşi), iar un proiect este o interesantă abordare a posibilităţilor de creare a unui habitat pe o staţie spaţială (”Un nou habitat” - Staţia spaţială ”Hristo Botev”, Liceul HB din Tutrakan.)
- Şi nu în cele din urmă, elevii şi profesorii lucrează cu plăcere în aceste ateliere, iar elevii dovedesc faptul că atunci când li se transferă responsabilităţi şi sarcini, privesc şi abordează lucrurile cu seriozitate, ştiu să se adapteze grupului/echipei, îşi doresc ca echipa lor să se facă cunoscută, iar munca lor să fie apreciată. Profesorii au satisfacţia faptului că munca lor este răsplătită de bucuria cu care elevii răspund solicitărilor.

In numele echipei de implementare.
Coordonator ştiinţific, Prof. dr. Nicolae Micescu


Enter your comment
Using your Facebook account:

or using your account from forum:

Comment:

Security code:



Project “Coordination of joint policies and equipment investment in the field of education in the cross-border area” is cofinanted by the European Union through European Regional Development Fund under the Interreg V-A Romania-Bulgaria Programme

ПМГ Св. Климент Охридски
Interreg V-A Romania-Bulgaria

www.interregrobg.eu
The content of this website does not necessarily represent the official position of the European Union. The initiators of the site are the sole responsibles for the information provided through the site.



Close
By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies
Find out more about cookies and our Privacy Policy